「兩張櫈」—— 向心理學大師榮格學習溝通技巧

「兩張櫈」—— 向心理學大師榮格學習溝通技巧 1

今時今日如果我哋走去搵輔導員傾計嘅話,通常會面對面咁坐係兩張櫈上面。一方敞開心扉,另一方就會對你講嘅嘢尊重、接納,就好似個朋友咁。

咁樣睇落好理所當然,但係原來係啱啱開始有心理治療嘅時候,多數嘅治療方式都唔係咁嘅樣。例如喺佛洛伊德(Sigmund Freud)嘅精神分析傳統入邊,「病人」會瞓係張長梳化上面,心理治療師會坐係一個病人睇唔到佢嘅角度。治療師通常會以比較高嘅姿態對佢嘅「病人」,冷靜咁分析問題出現嘅成因,同埋極少會同病人分享自己嘅嘢(self-disclosure)。

係咪同而家心目中嘅心理治療好大分別呢?箇中轉變嘅原因,就不得不提同佛洛伊德亦敵亦友嘅榮格(Carl Jung)。係榮格嘅職業生涯初期,好多野都係跟當時權威嘅佛洛伊德。直到後來佢發展出自己嘅一套,對當今心理治療影響深遠。榮格相信,心理治療係社交嘅一種,受治療嘅人唔係一味被動咁接受治療師嘅指示。而係好似一個聯盟(同早時今日講嘅therapeutic alliance有不少相似之處)咁,就同一個問題協商、合作。所以佢唔用長梳化,而係搵兩張櫈同受治療嘅人對坐。咁樣做,根基嘅哲學就係將講嘢同聆聽嘅人同樣建立喺「大家都係人」嘅基礎之上。例如榮格本人就講過:

「一個人嘅精神問題,係一啲額外嘅野。本質上,佢應該被視為一個正常人,我哋要正常咁同佢相處。」

榮格對有需要嘅人嘅態度,好值得我哋學習。好多受過榮格治療嘅人,話佢係一個誠懇、有禮、溫柔嘅人,最重要係佢唔會擺出一副高高在上嘅姿態,佢自己講過:「只有受過傷嘅醫生先醫到人」。有啲精神病人會同佢講啲表面上好荒謬嘅嘢,榮格唔會即刻話:「依啲嘢好唔合理」,反而會好有耐性咁聆聽,試圖搵出點解佢哋會抱持依啲信念。聽完成個故事之後,依啲「荒謬」嘅信念就唔會再荒謬,反而喺果個人嘅世界入面好合理。

學習靜觀活動-心理-哲學

我哋每一個人都有自己嘅世界觀同信念,難免會同其他人有衝突。所以聆聽緊嘅時候,不妨學習榮格不批判(non-judgemental)嘅態度,就算聽落幾唔合理、幾唔符合自己嘅價值觀,都試吓用心去理解、明白。到對方講完嘅時候,再坦誠咁提出自己嘅疑問。咁樣你會發覺,無論係自己同對方,都會喺用心聆聽之間成長好多。

參考資料:Jung: A very short introduction, Chapter 6: Therapy

關於作者

免費靜觀測試工具

靜觀是對日常生活保持覺察,認識自己心智狀態的能力。你有靜觀的傾向嗎?讓這個小測驗告訴你吧!

 

靜觀團體課程

樹洞爲企業學校社福機構提供以心理學、靜觀爲基礎之 Team Building 服務及培訓課程。體驗獨特、安排貼心,歡迎了解更多。

精選文章

全部文章
No Comments

    Leave a Comment